Verlichtingsdagen Kinderdijk 2023: Aanrader!!

Verlichtingsdagen Kinderdijk 2023: Aanrader!!

Avondschemering Kinderdijk - Verlichtingsdagen 2023

M’n meest recente bezoekjes aan Kinderdijk waren geen daverend succes. Druk drukker drukst. Of nat natter natst.

Maar nu was het lichtjesweek. De website beloofde iets fenomeenaals en sprookjesachtig. Voor nog geen 10 euro mochten we een half uurtje meevaren. Met gratis drankje. Geen geld toch. De parkeerkosten waren bijna nog hoger.

Ik ben niet direct betoverd of iets, maar mooi was het wel. Eigenlijk vond ik de avondschemering mooier dan de lampjes bij de molens. Puur natuur is toch beter.

We waren wel een uitzondering. De echte lichtjesavondbezoekers kwamen ruim een uur voor het donker werd al gewapend met camera, telelens en statief om het beste fotoplekje te scoren. Daar viel m’n telefoon bij in het niet. Al stonden er ook amateurtjes tussen die op het moment supreme nog uit moesten zoeken waar de nachtstand zat op hun megacamera met 100 knopjes. Kijk. Dan was ik toch beter voorbereid. Want mijn foon snapt uit zichzelf wanneer het nacht is.

Het was gaaf. En met een beetje fantasie zelfs fenomenaal en sprookjesachtig te noemen.


Avondschemering Kinderdijk - Verlichtingsdagen 2023
Avondschemering Kinderdijk – Verlichtingsdagen 2023

De aankondiging over de verlichtingsdagen kwam ik tegen via Facebook. Een link bracht me naar de website van Kinderdijk. Er werden gedurende de week meerdere activiteiten georganiseerd, zoals een fotoworkshop, een sup-evenement, kajakken, een concert en iedere avond was er een boottocht.
Ik had al gehoord van eerdere edities in andere jaren, maar steeds kwam er iets tussen of waren de weersverwachtingen niet heel denderend.
Kinderdijk is niet heel ver bij mijn woonplaats vandaan, zodat ik er al meerdere keren langs was gefietst (soms geen doorkomen aan met zoveel toeristen). Vorig jaar heb ik een wandeling gemaakt langs de molens. Een kort rondje Kinderdijk (route van de ANWB). Een behoorlijk natte kort rondje trouwens.
Dit jaar (2023) was er al een paar dagen een hele mooie avondschemering om van te genieten. Dat haalde me over de streep om richting Kinderdijk af te trekken.


We hebben een boottocht geboekt, bewust kozen we voor de boottocht van 20.30, als de schemering er nog is. In de hoop mooie foto’s te kunnen maken. Een boot beweegt tijdens het varen constant, zodat foto’s maken van de verlichtte molens lastig is. Dit deed ik liever vanuit stilstand. De keuze pakte heel goed uit. Wat hebben we genoten van die mooie, magische rood/oranje gloed.
De boottocht duurde ongeveer 30 minuten. Daarna was het donker en was er nog tijd genoeg om te genieten van de verlichting vanaf het terras van het café of het dak van het bezoekerscentrum.
Een avond met een letterlijk en figuurlijk gouden randje.

Praktische informatie:
www.kinderdijk.nl
Eerste week van september.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *