De ‘Grote 5 van Otterlo’ – 5 kilometer

De ‘Grote 5 van Otterlo’ – 5 kilometer

De Grote 5 van Otterlo - Wandelroute

In navolging van ‘the big 5 of Africa’ hebben ze in Otterlo de Grote 5-wandelroute. Verspreid langs dit pad zijn houten standbeelden van verschillende diersoorten te vinden, namelijk edelhert, vos, buizerd, wildzwijn en moeflon. Het idee voor de beelden ontstond in 2015. De 5 beelden zijn gemaakt door kettingzaagkunstenaar Thomas Weijenberg uit Voorst. In 2018 zijn de beelden geplaatst.

De route start in het centrum van Otterlo en gaat over de hei en de Zandberg. Die laatste is een stuwwal uit de ijstijd. Die is rond 1900 beplant met bomen. Dat was nodig om de zandverstuivingen (bij hevige wind) tegen te gaan. Door de bomen kon het zand worden vastgehouden. Inmiddels is het gebied een heidegebied geworden. Her en der is nog wel een stukje kaal zand te zien.

Ik liep de route ‘s morgensvroeg, in alle stilte. Ik had helaas niet het geluk om naast de houten beelden ook nog een echt dier van de big 5 te spotten. Op een paar verdwaalde honden-uitlaters na had ik het hele natuurgebied voor mij alleen. Heerlijk!!

De route is zeker een aanrader om met kinderen te lopen. De houten beelden zijn enorm motiverend om steeds weer een stukje verder te lopen. De route is niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.
De route heeft een groot stuk overlap met de rode-paaltjes-route. Deze heeft een extra lus van ongeveer een kilometer.

De Moeflon: Een wild Europese schaap, met als belangrijkste kenmerk zijn gedraaide horens. Deze Moeflons werden in 1921 door Anton Kröller in het park uitgezet om de diversiteit te vergroten.

De Vos…is vooral ’s avonds en in de schemering actief. Overdag kun je zijn sporen terugvinden.

De buizend…een roofvogel die lijkt op een havikachtige vogel. De buizerd is een uitgesproken langzame vlieger met zijn brede vleugels en een korte, brede staart.

Wild zwijn…overdag zie je vooral de omgewoelde aarde in de bossen of langs de wandelpaden.

Edelhert: In de zomer zijn de dieren roodbruin gekleurd en, in de winter grijsbruin. In de bronst (paartijd) in september maken de mannetjes een indringend gebrul dat je niet kunt missen.

Bij de start is een kleine parkeerplaats. Bij de start van de wandeling staat het eerste houten dier van de grote 5. Ook staat er een informatiebord met een overzichtskaartje van de route. Volg de palen met de 5-markering. In de meeste gevallen zijn dit vierkante palen met een rode kop, aangezien het grootste deel van de route ook de rode-paaltjesroute is. Het laatste dier van de route (het edelhert) staat in het centrum van Otterlo.

Startpunt
Carnegie Cottage; Onderlangs 35; 6731 BK Otterlo

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *