Cotlandenpad Amerongen

Cotlandenpad Amerongen

Kasteel Amerongen

Bij Top Amerongen (camperplaats Amerongen) start het Cotlandenpad, een klompenpad van 12 kilometer. Een mooie, afwisselende route die loopt door bos en rivierlandschap, langs kasteel Amerongen en landgoed Zuylenstein. Ik zelf ben de route begonnen bij Top Amerongen, maar ook bij Leersum is een parkeerplaats met een opstappunt.

In de informatiefolder van de route wordt achtergrondinformatie gegeven over de route zelf. Zelf maakte ik gebruik van de klompenpad-app, die een melding als er weer een stukje informatie over de locatie beschikbaar is. En zo ontdekte ik dat de naam Amerongen komt van de Amer, een natuurlijke waterloop. En leerde ik dat tabaksteelt in de 17e en 18e eeuw een belangrijke inkomstenbron was voor de inwoners van Amerongen.

Ik dacht nog even dat ik compleet verdwaald was toen ik langs de route kamelen spotte. Bij die beesten denk ik aan zand, hitte, dorst en woestijnen. Maar ook in Nederland leven die beesten. Gezellig samen met schapen en koeien in de wei. Je kunt ze huren trouwens, als onderdeel van een kerststal.

De route wordt aangegeven met oranje markering in de vorm van en klomp. Deze is over het algemeen duidelijk genoeg. Tijdens het lopen had ik maar 2 twijfelmomentjes. Hier heb ik het kaartje van de app gebruikt. Maar dit was achteraf niet nodig, omdat ik de klompen al gauw weer in beeld kreeg. De verkortingen van de route zijn duidelijk aangegeven.

Informatie:
*Startpunt: Groene Entree Amerongen, parkeerplaats De Burgwal
*Route is in te korten tot 10 of 8 kilometer
*Bij Tabaksschuur is informatiebrochure te koop.
*Bij gebruik van klompenpaden-app krijg je tijdens het wandelen informatie over de route en historie.
*Mei 2022: Tijdens de route meerdere waarschuwingen voor de eikenprocessierups.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *