Kort rondje Kinderdijk (ANWB, 8 km)

Kort rondje Kinderdijk (ANWB, 8 km)

Molens Kinderdijk

GPX-bestand Kort Rondje Kinderdijk (8km)

Vandaag stond er een bezoekje aan Antilopen Outdoor in Alblasserdam op het programma in de hoop dat ze een oplossing hadden voor mijn blaren-creërende wandelschoenen. En gelukkig hadden ze die. Ik was zo dicht bij Kinderdijk dat ik gelijk maar even bezoekje gebracht heb aan de molens.

Het weer werkte niet mee. Er stond een combinatie van regen en harde wind op het programma, maar gelukkig heb ik het tijdens de wandeling redelijk droog kunnen houden. De fietstocht zowel heen als terug heb ik met een flink nat pak moeten bekopen.

Ik had eigenlijk meer dingen op het programma staan, dan eigenlijk in een dag passen, dus koos ik voor een kortere route van ongeveer 8 kilometer. De langere route (18 kilometer) uitgezet door het Groene Hart, heb ik voor nu even links laten liggen. Een volgende keer misschien.

De molens van Kinderdijk zijn negentien molens in het noordwesten van de Alblasserwaard, een streek in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Alhoewel ze worden aangeduid als behorend tot het dorpje Kinderdijk ligt één molen net daarbuiten, in de gemeente Alblasserdam.

Omdat ik met de fiets was, hoefde ik me over parkeren niet druk te maken. Door het slechte weer was het nu heel rustig, maar zelfs nu stond de parkeerplaats ter plaatse vol. Bij beter weer zou je dan uit moeten wijken naar parkeerplaatsen verder weg en gebruik moeten maken van een pendelbus. Ik kon mijn fiets gemakkelijk kwijt bij de fietsenrekken. Toen ik aankwam stond er 1 andere fiets. Bij terugkomst van mijn wandeling was dat aantal gegroeid naar een stuk of 8.

De wandeling zelf is gemakkelijk te volgen met de aanwijzingen van de website bij de hand. Al vind ik het makkelijker om een pijltje op een lijntje/kaartje te volgen dan geschreven aanwijzingen. Ik heb dus dankbaar gebruik gemaakt van het gpx-bestand. Hoewel…bij de meeste kruisingen en splitsingen wees het voor zich als je het kaartje een beetje in je hoofd had. Ik heb tijdens het lopen maar 1 twijfelmomentje gehad bij puntje 5 van de beschrijving. De route leek ineens te stoppen bij een bezoekmolen. Waarschijnlijk door het slechte weer liep er niemand op het graspad en was het pad zo verregend dat het er erg modderig en niet begaanbaar uitzag. Het gpx-bestandje stuurde me echter toch die kant op en al glibberend ben ik het graspad afgelopen. Met zulk nat weer loopt asfalt toch een stuk gemakkelijker.

Zijn molens bij Kinderdijk zijn boezemmolens, die twee molengangen vormen en een grote (ook internationale) toeristische trekpleister zijn. Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het gebied is tevens een beschermd dorpsgezicht.

De molens bij Kinderdijk zijn gebouwd vanaf het einde van de vijftiende eeuw, maar de huidige molens dateren bijna allemaal uit 1738 en 1740. De route was mooi, met name het eerste stuk waar je daadwerkelijk langs de molens loopt. Het overige gedeelte was een mooi polderlandschap, wat wel heel erg veel op thuis lijkt. Voordeel was dat ik geen enkel andere toerist tegenkwam. De natuur hoefde ik alleen maar te delen met de vele vogels en eenden.

Door de regen en bewolking zijn de foto’s ook erg kleurloos. Soms lijken ze bijna in grijstinten gemaakt. Bij terugkeer hoopte ik nog mooie foto’s te kunnen maken, maar de lucht was zo mogelijk nog grijzer dan bij vertrek. Gelukkig had ik op de heenweg ‘s morgens een mooie foto gemaakt van de pont van Schoonhoven. Ik had m’n geluksmomentje van de dag al gehad blijkbaar. En ik was nat en koud en wilde graag naar huis, lekker een warme douche en daarna met een dekentje naast de houtkachel. Dus gauw op de fiets naar huis. Helaas, de regen tegemoet (die echt met bakken naar beneden kwam).

Ochtendzon bij de Lek. Veerpont Zilverstad Schoonhoven. M’n geluksmomentje van de dag.
Bij regenachtig weer zijn laarzen of stevige, waterdichte schoenen geen overbodige luxe.

Geschiedenis

De molens van Kinderdijk werden gebouwd om de afwatering van de Alblasserwaard te verbeteren. Dit gebied was in de 10e tot 13e eeuw ontgonnen. Via sloten en weteringen werd het water afgevoerd. Eerst waren er meer natuurlijke waterlopen, maar uiteindelijk bleven hiervan alleen de Alblas en de Giessen over. Oorspronkelijk kon het water daarvan vrij in de rivieren (de Lek, de Noord en de Merwede) uitlopen, maar door de afwatering klonk de bodem in.

De polderbesturen moesten samen gaan werken en maakten daartoe twee grote afwateringseenheden:

  • Het waterschap De Overwaard (globaal in het oosten en noorden van de Alblasserwaard, uitwaterend langs de Giessen)
  • Het waterschap De Nederwaard (ten zuiden en westen hiervan; uitwaterend via de Alblas).

Floris V richtte tevens in 1277 het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard op. Dit legde een ringdijk aan rond het gehele gebied, met sluisjes in de Giessen (bij Giessendam) en de Alblas (bij Alblasserdam). Bij laagwater kon hierdoor op de Merwede geloosd worden. Op den duur was dat ook niet meer voldoende. Daarom maakte men uitwatering op de plaats met de laagste waterstand buiten de polder, op de meest noordwestelijke punt van de Alblasserwaard, bij Kinderdijk.

In 1365 verlegde men de afwatering via de Giessen hierheen, en in 1369 ook de afwatering via de Alblas. Dat vergde nieuwe afwateringskanalen van 17 kilometer lengte in het geval van de Giessen. Beide afwateringskanalen lopen bij Kinderdijk parallel, en zijn gescheiden door een smalle kade, waarover het voetpad loopt.

Tweehonderd jaar later voldeed dit ook niet meer. De capaciteit voor de waterberging werd vanaf 1620 vergroot. Maar nog een eeuw later bleek dit opnieuw onvoldoende. Vanaf dat moment (1738 voor Nederwaard, 1740 voor Overwaard) werd het water door de boezemmolens opgepompt naar de waterberging in de hoge boezems. Bij lage waterstand in de rivier werd het boezemwater uitgelaten in de rivier.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *