Korte wandeling Vogelobservatiepunt Tij

Korte wandeling Vogelobservatiepunt Tij

Vogelobservatiepunt Tij in natuurgebied Scheelhoek bij Stellendam

In natuurgebied Scheelhoek bij Stellendam kun je zomaar een mega-ei tegenkom. In een nest van gevlochten wilgentakken ligt van ei van 8 bij 10 meter, wat een vogelkijkhut verbergt. Door de barsten in de eierschil kun je de omgeving afturen naar vogels. Je kunt er de grote stern, de visdief en de zwartkopmeeuw.

De naam Tij verwijst naar de vorm van de kijkhut (‘t ei), maar ook naar de getijden van het water. Bij vloed is het echt aan te raden om laarzen aan te trekken, omdat het pad dan onder water kan staan. Komt de waterstand boven de 85 cm boven NAP dan raadt Natuurmonumenten een bezoek aan Tij af. Ze raden aan om in het najaar, de winter of het vroege voorjaar sowieso vooraf te checken of Tij bereikbaar is. De waterstand vind je op de website van Rijkswaterstaat en dan specifiek op hun waterinfo-site. Kies op de kaart als locatie Hellevoetsluis. Selecteer linksboven Waterbeheer en bij de legenda rechtsonder Waterhoogte. Bij mij was de waterstand 79, dus op het randje. Ik liep bij eb en hield de voetjes gemakkelijk droog.

Parkeren kan bij Marina Stellendam. Vanaf de parkeerplaats is het nog een korte wandeling van zo’n 600 meter. De route naar het Tij toe is niet toegankelijk met rolstoel of wandelwagen, maar verder gemakkelijk te lopen.

Ingang Wandelpad Vogelkijkhut Tij
Ingang Wandelpad Vogelkijkhut Tij

Ik was niet goed voorbereid en had geen verrekijker bij me. De kijker die in de hut zelf staat, was verdwenen. Er stond nog wel een paal, maar de kijker zelf was verdwenen. Onderweg en ook bij het kijkpunt heb ik wel veel vogels gehoord, maar ze niet echt gezien. De vormgeving van het vogelkijkpunt maakte me superenthousiast. Ik had het geluk dat ik helemaal alleen was en dus rustig de tijd kon nemen om een mooie foto’s te maken.

Een bezoekje aan het Tij is absoluut een aanrader, ook met kinderen. Honden zijn niet toegestaan.

Haven Stellendam nabij Parkeerplaats Marina Stellendam
Haven Stellendam nabij Parkeerplaats Marina Stellendam

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *