Tijdlijntrap Grote Zandgroeve bij Lunteren

Tijdlijntrap Grote Zandgroeve bij Lunteren

Tijdlijntrap Lunteren

Ga je in Lunteren wandelen, dan kun je eigenlijk niet om het geografisch middelpunt van Nederland heen. Er cirkelen veel wandelpaden op de Goudsberg in Lunteren. En terecht…want de omgeving is alle tijden van het jaar zo mooi, dat het zeker de moeite waard is om daar een van de vele wandelingen te maken.
Ik liep er de wandeling ‘Rond het middelpunt van Nederland’, een wandeling van ruim 6 kilometer.

Als je daar toch aan het wandelen bent, is het beslist de moeite waard om ook de Tijdlijntrap bij de Grote Zandgroeve te doen. Deze trap ligt vlak bij het geografisch middelpunt van Nederland.

De tijdlijntrap is een verbindingsweg tussen het diepste punt van de Zandgroeve en het middelpunt van Nederland wat op de Goudsberg ligt. En daarmee is de trap de helling een belangrijke verbinding tussen wandelroutes en bezienswaardigheden. De trap is 100 meter lang en overbrugt een hoogteverschil van ongeveer 15 meter. Naast de trap staan achtereenvolgens een sabeltandtijger (refererend aan het pleistoceen), een rendier (verwijzend naar het holoceen, de tijd van jagers en verzamelaars), een rund (als symbool van de eerste boeren in de late steentijd), een middeleeuwse ridder (de tijd van de adel en de dorpelingen) en een man met een kruiwagen (letterlijk bezig met grindwinning in de zandgroeve). Lopend over de trap zie en ervaar je de tand des tijds.

Als je de wandeling ‘Rond het middelpunt van Nederland’ loopt, kom je (uiteraard) langs het middelpunt van Nederland en de Tijdlijntrap.

Startpunt: De Lunterse Boer; Boslaan  87; 6741 KD  Lunteren
Langs de weg is meestal voldoende parkeergelegenheid.
Afstand: Ruim 6 kilometer.
GPX-bestand

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *