‘Tussen Luistenbuul en Zouweboezem’ – Wandelroute Lexmond (9km)

‘Tussen Luistenbuul en Zouweboezem’ – Wandelroute Lexmond (9km)

Zonsondergang Zouweboezem (wandelroute Zuid-Hollands Landschap)

Op tweede Kerstdag, voorafgaand aan een kerstgourmet even de benen gestrekt aan de andere kant van het water (de Lek). Hemelsbreed was het startpunt van de route niet eens zo ver, maar door de Lek was het toch nog drie kwartier rijden voor we bij de parkeerplaats stonden. Maar de route was het rijden waard. Ook al was het dichtbij, de omgeving was mooi, echt anders dan in het Groene Hart.

Luistenbuul en Zouweboezem

Natuurreservaat Luistenbuul, in de Achthovense Uiterwaarden tussen Sluis en Lexmond, is met zijn zeven hectare relatief klein. De natuurwaarde van het gebied is echter groot. In de binnenbocht van de Lek heeft zich in de loop der eeuwen veel zand afgezet. Zo is een type natuur ontstaan dat nog maar weinig voorkomt in ons land: stroomdalgrasland. In de droge, schrale bodem groeien bijzondere plantensoorten als grote tijm, veldsalie en kleine pimpernel. 
De Zouweboezem (118 hectare) bij Lexmond diende ooit als opslag van overtollig polderwater. Op de rietpercelen groeide riet, dat gebruikt werd voor de daken van boerderijen. Nu zijn de uitgestrekte moerassen en rietvelden het domein van moerasvogels als zwarte stern, waterral, snor en bruine kiekendief. In het voorjaar broeden hier 150 paar purperreigers, de grootste broedkolonie van ons land. Voor vogelaars is de Zouweboezem een absoluut topgebied!

We parkeerden de auto bij parkeerplaats de Zouweboezem en konden vanaf de parkeersplaats zo starten met de wandelroute. Vanaf de parkeerplaats/viaduct wandel je rechtsaf. Bij de molen houdt je links aan. Dan kun je de wandelroute oppakken bij wandelknooppunt 88.

Parkeerplaats Zouweboezem
Parkeerplaats Zouweboezem

Bij knooppunt 82 zijn we even van de route afgeweken richting het vogelkijkscherm. Er waren helaas niet veel vogels, daarvoor waren we in de verkeerde tijd van het jaar. Het uitzicht was echter geweldig mooi, de extra meters over het vlonderpad hebben we zeker niet voor niets gelopen.

  • Vogelkijkscherm Zouweboezem

De route loopt een stuk langs de dijk, door de uiterwaarden, de Achthovense Uiterwaarden. Dit stuk van de route vonden we het minst mooi. Het had mooier geweest als we dichter bij het water konden lopen. Het stuk over de dijk was erg onrustig door de vele auto’s.
We hebben voornamelijk genoten van de Boezemweg en de Molenkade.
Uiteindelijk bleek de route toch iets langer en hebben we ruim 11 kilometer gelopen. Bij het slot van de wandeling werden we nog getrakteerd op een mooie zonsondergang. Kortom…een wandeling waar we van genoten hebben.

Zonsondergang Zouweboezem
Polder Zouweboezem

De wandelroute is uitgezet door Zuid-Hollands Landschap.

Parkeren: Op de kruising Veldweg, Driemolensweg bij het tunneltje onder de A27, Veldweg, 4128 Lexmond. Neem op de A27 de afrit Lexmond. Volg de borden naar Lexmond, ga op de rotonde voor het benzinestation linksaf en na 40 m linksaf (Driemolensweg). Parkeer na ruim 3 km voor het viaduct. Wandel voor het viaduct rechtsaf, hou voorbij de molen links aan.

Download GPX-bestand Wandelroute ‘Tussen Luistenbuul en Zouwemboezem’

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *