Voetstappenpad rondom Hilversum (ruim 25 kilometer)

Voetstappenpad rondom Hilversum (ruim 25 kilometer)

Het doel voor 2022 was 1000 kilometer lopen. Toen ik dit in mei al had gehaald heb ik het maar aangepast naar 2000. Toen die mijlpaal ook bereikt was, heb ik de lat wat hoger gelegd naar 2223 kilometer. Het leek me leuk om op Oudejaarsdag het jaar 22 over te laten gaan in 23.
De laatste dagen van het kalenderjaar was ik druk met het binnenlopen van de laatste 100 kilometer. De eerste weken van december was ik druk en niet zo fit en dus had ik weinig gelopen. En ineens waren er nog maar 7 dagen over om het doel te halen. Wandelingetjes van 5 kilometer helpen wel, maar niet hard genoeg. Tijd voor het betere werk.

En dus ging op pad richting Hilversum om het Voetstappenpad te lopen. Een wandeling van 25 kilometer, al las ik op diverse blogs dat hij eerder richting de 30 kilometer ging. Dat kwam mooi uit, elke kilometer was in dit geval mooi meegenomen. Uiteindelijk heb ik 29 kilometer gelopen voordat ik weer bij mijn auto was.

Mijn start- en eindpunt was de parkeerplaats van Groot Kievitsdal. Het was mijn plan om daar achteraf even het restaurant te bezoeken, maar deze was helaas gesloten. Onderweg heb ik alle impulsen om een restaurantje te pakken onderdrukt. Maar terug bij mijn auto bleek Groot Kievitsdal helaas gesloten. En dus ging ik noodgedwongen zonder de verdiende warme chocomel incl. slagroom richting huis. Volgende keer het culinaire gehalte van de route iets beter voorbereiden.

De route is heel erg veelzijdig. Je loopt van bos richting hei en weer door het bos. Er is een stuk van een kilometer of 4 á 5 dat je langs bebouwing en industrieterrein loopt. Hierover had ik vooraf al gelezen, dus ik was al voorbereid. Maar ondanks dat vond ik dit gedeelte van de route het pittigst.

Vanaf de parkeerplaats kon ik direct de route starten. Op het wandel/fietspad wat langs de parkeerplaats loopt, staat het eerste voetpad-betonblok al te wachten.
De route staat goed aangegeven. Voor de zeerheid had ik nog een gpx-bestandje gedownload, maar deze heb ik eigenlijk niet nodig gehad. Het was wel even omdenken om de kleinere aanwijzingen te begrijpen. In plaats van een pijl richting het juiste pad, wordt er gewerkt met een bordje waar je niet in moet gaan. Kom je bij een T-splitsing, dan loop je op weg A, weg B moet je niet hebben vertelt de markering, dus wordt het weg C. De eerste keer dat ik bij zo’n markering stond, had ik even wat breinactiviteit nodig voor ik begreep welke kant ik op moest. Daarna sprak het helemaal voor zich.

Deze kant moet je dus niet op.

Na 29 kilometer lopen was ik blij dat de parkeerplaats weer in zicht was en ik even kon zitten. Mijn benen waren er na 5 uur en 30 minuten non-stop doorlopen behoorlijk klaar mee. Dat was weer een gevalletje spierpijn. Volgende keer toch maar een keer stoppen bij een bankje om even pauze te nemen. Die bankjes waren er voldoende tijdens de route.

Ik heb genoten van de omgeving van Hilversum. Ben stiekem een beetje jaloers op al die mensen die daar wonen en zo’n mooie, afwisselende omgeving binnen handbereik hebben. Deze route (of een deel ervan) is zeker voor herhaling vatbaar, zeker in de periode dat de hei in bloei staat.

Parkeren / Startpunt
Je kunt op meerdere plaatsen langs de route parkeren en starten. Onder andere bij:
*Parkeerplaats Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn
*Bistro Robert, Spanderslaan 1, 1217 DB Hilversum
*Kantoor Goois Natuurreservaat, Nieuwe Meentweg 2, 1217 DZ Hilversum
*Wil je met de trein, dan kun je bij twee stations terecht: Hollandsche Rading (vlakbij de route) en Hilversum Media Park (een klein kwartiertje van de route).


GPX-bestand Voetstappenpad

Schotse Hooglander op de Westerheide.
Schotse Hooglander op de Westerheide.
Ooit was dit een restaurant of iets? Het fietsenrek hangt nog in de struiken.
De zon doet goede zaken.
Camperd staat na de wandeling nog netjes te wachten op de parkeerplaats bij Groot Kievitsdal.
De camperd staat na de wandeling nog netjes te wachten op de parkeerplaats bij Groot Kievitsdal.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *