8 mooie wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

8 mooie wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen Vos Ingang Zandvoort

Het gebied rondom de Amsterdamse Waterleidingduinen is ontstaan door gebrek aan schoon drinkwater in onder andere Amsterdam. Al in de 19e eeuw werd vastgesteld dat schoon drinkwater hoge prioriteit had. Onder andere onder aanvoering van Jacob van Lennep wordt in 1845 de Amsterdamse Duinwater Maatschappij opgericht. Het eerste duinwater wordt op 12 december 1845 verkocht voor 1 cent per emmer.

Tegenwoordig wordt het gebied nog steeds gebruikt voor waterzuivering en levert het ongeveer tweede derde van het drinkwatervoorziening van Amsterdam. Maar daarnaast zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen een heel geschikt gebied voor een kortere of langere wandeling.

Een langere wandeling is bijvoorbeeld het rondje duin, een wandeling van ongeveer 30 kilometer dat om het duingebied heen loopt. Daarnaast zijn er meerdere kortere wandelingen uitgezet in het gebied.

De Amsterdamse Waterleidingduinen kent 4 ingangen. Bij iedere ingang zijn twee luswandelingen uitgezet, een wat kortere en een wat langere wandelingen. Omdat de ingangen soms dicht bij elkaar liggen, overlappen de wandelingen elkaar soms een klein stukje.
Zelf heb ik er bij iedere ingang voor gekozen om de langere wandeling te lopen. In eerste instantie koos ik ervoor om de afstand tussen de verschillende ingangen te overbruggen met de racefiets. Google Maps had echter niet door dat het gebied binnen de duinen niet toegankelijk was voor de fiets en stuurde mij iedere keer het duingebied in. Naast het feit dat het verboden terrein was voor de fiets, waren de paden ook absoluut niet geschikt voor de racefiets. Na twee keer een fietstocht vol frustratie en geknoei heb ik bij het laatste stukje de auto maar gepakt.

De routes staan heel goed aangegeven met paaltjes. Daarnaast kun je op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen een GPS-bestand en PDF-bestand van elke wandeling downloaden.


Ingang Oranjekom / Oase
Bij deze ingang is ook het bezoekerscentrum. Ook is er een mooie wandeling die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.
Gele route 4 km
Oranje route 7 km

Ingang Panneland
Rode route 4 km
Blauwe route 7 km

Ingang de Zilk (Joppeweg 1, 2191 AW De Zilk)
Paarse route 5 km
Zwarte route 9 km

Ingang Zandvoortselaan
Witte route 4 km
Groene route 7 km

De vier wandelingen zijn afwisselend en geven met elkaar een divers beeld van het duingebied. Maar voor de echte natuurbeleving moet je toch voor het rondje duin gaan, zeker het gedeelte vanaf Zandvoort tot Ruigenhoek.

Bij alle ingangen is een kleine parkeerplaats (betaald parkeren).
Voor toegang van het park is een toegangsbewijs nodig. Kosten 2 euro. Dit toegangsbewijs kun je online kopen, maar bij iedere ingang van het park staat ook een kaartjesautomaat.

Ingang

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *